Ulovlige hunde i Danmark: Forstå reglerne for hunde i Danmark

Danmark har en række regler og love vedrørende hunde, som hundeejere skal være opmærksomme på. Dette inkluderer en liste over ulovlige hunderacer, som ikke er tilladt i landet. Det er derfor vigtigt at undersøge en hunds race og baggrund grundigt, før man anskaffer sig en hund.

Ulovlige hunderacer og krydsninger

I Danmark er der 13 hunderacer, som er ulovlige:

 1. Pitbull terrier
 2. Tosa inu
 3. Amerikansk staffordshire terrier
 4. Fila brasileiro
 5. Dogo argentino
 6. Amerikansk bulldog
 7. Boerboel
 8. Kangal
 9. Centralasiatisk ovtcharka
 10. Kaukasisk ovtcharka
 11. Sydrussisk ovtcharka
 12. Tornjak
 13. Sarplaninac

Det er værd at bemærke, at krydsninger mellem ulovlige racer og andre racer også er forbudt. Hvis man er ejer af en ulovlig hund eller krydsning, kan politiet kræve, at hunden bliver aflivet.

Baggrunden for forbuddet mod visse hunderacer

Forbuddet mod de 13 hunderacer blev indført i 2010 som et resultat af episoder med angreb, bidskader, aggressive hunde og hundekampe i Danmark. Et ekspertudvalg bestående af repræsentanter fra bl.a. Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsrådet, Dansk Kennel Klub, Danmarks Civile Hundeførerforening og Den Danske Dyrlægeforening blev nedsat for at rådgive Folketinget om hvilke racer, der udgjorde en risiko for mennesker og dyr.

Formålet med udvalget var at identificere hunderacer, der havde været involveret i mange tilfælde af angreb og bidskader og dermed kunne udgøre en trussel for borgernes sikkerhed. Som følge af hundeloven blev de pågældende racer og deres krydsninger ulovlige, og det blev forbudt at avle på disse racer i Danmark.

Hundeadfærd og træning

Forskellige racer, forskellige temperamenter

Selv blandt de lovlige hunderacer i Danmark er der stor variation i temperament og adfærd. Nogle racer, som f.eks. Chihuahuaer og Schnauzere, har en tendens til at være hurtigere til at reagere aggressivt og udfarende, mens andre racer som Labradorer og Berner Sennenhunde er mere rolige og tolerante over for ydre påvirkninger.

Socialisering og træning fra en tidlig alder

Hvis din hund tilhører en race, der har en tendens til aggressiv adfærd, er det vigtigt at fokusere på socialisering og træning fra en tidlig alder. Hvalpe er mest modtagelige for indlæring og gode vaner i løbet af deres første måneder i livet – den såkaldte socialiseringsperiode – hvor deres hjerne stadig er under udvikling.

For at give din hvalp de bedste forudsætninger for god adfærd, bør du sørge for at give den positive oplevelser og sunde sociale interaktioner fra starten. Det kan være en god idé at samarbejde med ejere af rolige og godmodige hunde, som kan hjælpe med at introducere din hvalp til andre hunde på en tryg og positiv måde.

Labradorer – hunde med færre adfærdsproblemer

En undersøgelse fra University of Helsinki i Finland viste, at nogle hunderacer er mere tilbøjelige til aggressiv adfærd end andre, og at størstedelen af alle hunde har adfærdsproblemer i varierende grad, lige fra aggressivitet til angst.

Labradorer skilte sig dog positivt ud i undersøgelsen, idet de udviste mindst aggressiv adfærd over for andre hunde og fremmede mennesker. Desuden var kun ca. 10% af Labradorerne i undersøgelsen ængstelige over for fyrværkeri. Labradorer er også blandt de mest intelligente hunderacer og er en populær familiehund i Danmark.

Ved at være opmærksom på de gældende regler og love omkring hunde i Danmark og ved at vælge en hund, der passer til din families behov og livsstil, kan du skabe et trygt og lykkeligt hjem for både din hund og din familie.

5/5 - (1 vote)

Similar Posts